Praktijkonderwijs? Of VMBO?

De ene leerling voelt zich op zijn gemak in het praktijkonderwijs. De andere leerling komt beter tot zijn recht op het VMBO. Wil jij ontdekken welke leerroute het beste bij jou past, dan is de schakelklas Pro VMBO iets voor jou!

 

Schakelklas Pro VMBO

In de schakelklas Pro VMBO ga je 2 jaar lang leren op VMBO-niveau in de sfeer van het praktijkonderwijs. Voor jou betekent dit dat je de lesstof van VMBO BK volgt, je bezig gaat met ‘leren leren’ en je talenten ontdekt bij praktijkvakken als horeca, groen, techniek en CKV (Cultureel Kunstzinnige Vorming).

Na schooltijd is er ruimte voor huiswerkbegeleiding en extra uitleg van de lesstof tijdens de studieles.

 

In de klas

In de schakelklas Pro VMBO krijg je een vaste mentor en zijn de klassen niet groter dan 15 leerlingen. Je mentor heeft veel tijd en aandacht voor jou. Samen ga je werken aan je persoonlijke ontwikkeling, sociale vaardigheden en ontdek je welke talentwoorden bij jou passen.

De meeste theorielessen volg je bij je mentor. Docenten van het VMBO geven de lessen Engels en NaSk (2e leerjaar). De praktijklessen volg je bij de vakdocenten van het praktijkonderwijs.

Onderwijs op maat

Samen met jou en je ouders/verzorgers gaan wij opzoek naar de leerroute die het beste bij jou past. Dit doen wij o.a. door:

  • een huisbezoek in leerjaar 1 om elkaar beter te leren kennen;
  • 3 keer per jaar een ontwikkelgesprek, waarin wij samen jou persoonlijke doelen bespreken;
  • de leerroute aanpassen op jouw behoeften als je meer uitdaging nodig hebt of als het wat teveel voor je wordt;
  • het organiseren van ouderavonden, waar wij informatie delen en in gesprek gaan met elkaar om het onderwijs nog waardevoller te kunnen maken;
  • tussentijds contact om te vertellen hoe goed jij het doet of om zorgen te delen.

Jij staat centraal en daar passen wij de leerroute op aan. Maatwerk!

Uitstroom

De schakelklas Pro VMBO biedt jou de kans om een succesvolle doorstroom naar vervolgonderwijs te vergroten. Na 2 jaar gemotiveerd aan het werk te zijn geweest in de schakelklas Pro VMBO kun je uitstromen naar de leerroutes:

  • VMBO bb – basis beroepsgerichte leerweg
  • VMBO kader
  • Entree opleiding – MBO1 (meer informatie hierover vind je op onze site)
  • Praktijkonderwijs klas 3

De uitstroom is afhankelijk van je resultaten, je motivatie en werkhouding. Ontdek je tijdens het eerste leerjaar dat de leerroute Pro VMBO niet bij jou past, dan zoeken wij samen naar de leerroute die wel aansluit op jouw onderwijsbehoeften.

Kan iedereen zich aanmelden?

De schakelklas Pro VMBO is een kans voor leerlingen die nog niet weten welke leerroute bij hen past. Leerlingen die nog niet klaar zijn voor de stap naar het VMBO en extra ondersteuning nodig hebben bij de start op het voortgezet onderwijs kunnen ook aangemeld worden. Voor elke leerling geldt dat de basisschool een schooladvies uitbrengt en de orthopedagoog van Talentstad Praktijkonderwijs beoordeelt of de leerling toelaatbaar is.