Stage: de weg naar werk

Je gaat naar TalentStad Praktijkonderwijs omdat je het beste leert door te doen. Je functioneert vaak goed in de praktijk. Stage is voor jou de leukste en de beste manier om je voor te bereiden op een baan. Tijdens de stage leer je allemaal vaardigheden.

Elk leerjaar loop je langer en op een andere manier stage (kijk hiervoor in de stagegids).

Vaardigheden

Je oefent in de praktijk de volgende vaardigheden:

  • Leren samenwerken.
  • Initiatieven tonen.
  • Leren afspraken maken en je daaraan houden.
  • Kritiek kunnen ontvangen.
  • Leren wat er van je verwacht wordt.

Vier soorten stages

Je doet vier verschillende stages:

  • Interne stage (in klas 2): deze doe je een dagdeel (4 uur) op school. Je krijgt werkopdrachten, waaronder werk in de kantine.
  • OriĆ«nterende stage (klas 3 en 4): je gaat naar een bedrijf om te kijken welke beroepen je leuk vindt. Hoe lang de stage duurt hangt af van het bedrijf, maar het liefst willen we dat je 6 maanden stageloopt.
  • Beroepsstage (klas 3 en 4): je hebt in de tussentijd een profiel gekozen. Nu ga je naar een bedrijf dat past bij dat profiel. Hoe lang hangt af van het bedrijf, maar het liefst willen we dat je 6 maanden stageloopt.
  • Plaatsingsstage (klas 5): deze stage is je laatste stage. Je gaat van school naar werk. Mogelijk doe je nog een opleiding erbij.

Aanpak

Er is vaak contact tussen jou, de werkvloerbegeleider (van het bedrijf of de organisatie) en de stagebegeleider (van TalentStad Praktijkonderwijs). Regelmatig heb je gesprekken met de werkvloerbegeleider en de stagebegeleider. Samen bespreken jullie jouw leerproces.

Van de stagebezoeken maken we verslagen, waarin je leerproces te volgen is. Na elke periode (een half jaar) kijken we hoe het is gegaan en krijg je een beoordeling. Zijn er problemen of is er iets positiefs te vertellen, dan kan de werkvloerbegeleider jouw stagebegeleider altijd bellen.

Na school

Wanneer je van school gaat, blijven we nog twee jaar kijken hoe het met jou gaat. We willen hiermee voorkomen dat er op het werk iets misgaat. In die twee jaar kan jij, je ouder(s)/verzorger(s) of het bedrijf ons om hulp vragen. Een keer per jaar komen oud-leerlingen op een terugkomavond vertellen over hun ervaringen. Ook kunnen ze dan mogelijke problemen op het werk bespreken.